Ugovori za jedistven distributivni i proizvodni sistem u EPS

Ugovori za jedistven distributivni i proizvodni sistem u EPS

Obradovic 2

BEOGRAD – U Elektroprivredi Srbije (EPS) danas su potpisani ugovori o formiranju jedistvenog elektrodistribitivnog preduzeća i o pripajanju sedam preduzeća za proizvodnju uglja i struje u Javno preduzeće EPS.

Ugovore su potpisali direktor EPS-a Aleksandar Obradović sa direktorima proizvodnih preduzeća iz sastava EPS-a, i direktorka Elektrodistribucije Beograd (EDB) Slobodanka Krčevinac sa direktorima dosadašnjih preduzeća za elektrodistribuciju, koja se od danas pripajaju EDB-u i čine jedinstveno preduzeće EPS Distribucija.

“Danas je veliki dan za EPS, jer stari način funkcionisanja EPS-a odlazi u istoriju”, rekao je Obradović novinarima, posle potpisivanja ugovora.

On je ukazao da su od danas sva proizvodna preduzeća iz sastava EPS-a objedinjena pod jednim krovom, kao i da su sva distributivna preduzeća spojena u jedno, što će omogućiti da ceo sistem bude bolje organizovan, profitabilniji i efikasniji.

Potpisivanjem tih ugovora kompletirana je prva faza korporativizacije EPS-a, koja će zvanično biti završena 1. jula i time će EPS umesto 14 privrednih društva imati samo tri – JP EPS, za proizvodnju struje i uglja, EPS Distribucija, za distribuciju električne energije i EPS Snabdevanje, za snabdevanje potrošača strujom, naveo je Obradović.

Druga faza korporativizacije, podsetio je, biće završena 1. jula 2016. kada će se promeniti pravna forma i EPS iz javnog preduzeća preći u akcionarsko društvo.

Korporativizacija znači da će se konačno uspostaviti pravi sistem odgovornosti i da će direktor i izvršni direktori EPS-a biti u mogućnosti da reorganizuju kompaniju da bi postala efikasnija, ukazao je Obradović.

On je najavio da će smanjenjem broja privrednih društava u EPS-u doći do velikih ušteda u administrativnom delu EPS-a.

“Neće više biti potreba da kao do sada, na primer, imamo 14 IT ili finansijskih direktora, već ćemo imati efikasniji sistem sa manje administracije”, poručio je Obradović i dodao da će se poboljšati i planiranje za ceo sistem.

Očekujemo i velike uštede u nabavkama, koje će biti centralizovane i postajemo zaista jedan sistem koji će funkcionisati efikasnije, istakao je Obradović.

Formiranje jednog distributivnog preduzeća EPS Distribucija omogućiće jedinstven pristup mreži na celoj teritoriji Srbije i postojaće zagarantovano ista cena struje za kupce iz kategorije domaćinstva, kao i isti kvalitete usluge.

Uz ove promene EPS će postati i profitabilna kompanija koja će svoje prihode uplaćivati u republički budžet i iz tog novca će moći da se pokriju drugi troškovi iz budžeta, rekao je direktori EPS-a, govoreći o koristima koje će građani imati zbog transformacija u EPS-u.

Odgovarajući na pitanje da li ima viška zaposlenih u EPS-u, Obradović je rekao da još nije definisan tačan broj, ali da je i ranije govorio da ima viška radnika u administraciji, a manjka u tehničkom sektoru- rudara, montera, inženjera.

Vest je preuzeta sa www.tanjug.rs

Nema komentara

Komentari su zatvoreni.

baner-tmc
baner-esajam1