Skuplja struja tek od avgusta

Skuplja struja tek od avgusta

Brojila 2

Premijer Srbije poručio da će se o uvećanju računa za osnovni energent razgovarati sa MMF do kraja leta. O poskupljenju kad se obezbedi rast plata i penzija. Evropska unija: Povećanje primanja nije dobra ideja

POSKUPLjENjE struje čeka potrošače u Srbiji pred narednu grejnu sezonu. Prema rečima premijera Srbije Aleksandra Vučića, cena električne energije ne treba da raste dok se ne obezbedi povećanje plata i penzija. O tome će, tvrdi Vučić, biti reči u avgustu. Tako je misija MMF otišla u utorak iz Srbije bez konkretnih dogovora oko povećanja cene kilovata.

– Dobro je što je MMF napravio novu prognozu i nivo BDP pogurao na nulu, ali mislim da će je već u avgustu ponovo pomeriti, i to na plus 0,5 – rekao je premijer. – Sa MMF je razgovarano i o ceni struje, razgovori nisu bili laki, ali će biti nastavljeni. Nije to pitanje da mi ne znamo da je niska cena struje, niti pitanje naše želje da sačuvamo elektroprivredu, već je pitanje šta naši ljudi pre povećanja plata i penzija mogu da podnesu.

Vučić je rekao i da je sa ovom finansijskom institucijom postignut dogovor da se o vraćanju plata i penzija razgovara po okončanju drugog kvartala, u avgustu, kada budemo imali rezultate mera fiskalne konsolidacije.

Kada je reč o vraćanju plata i penzija na stari nivo, iz Evropske unije misle da to nije dobra ideja.

– Stav EU je da bi višak novca u budžetu, koji je nastao jer je deficit u prva četiri meseca daleko manji od planiranog, trebalo usmeravati na otplatu duga i kapitalne investicije, a ne na eventualno povećanje plata i penzija – rekao je šef sektora za evropske integracije pri Delegaciji EU u Srbiji Frejk Janmat.

– U cenu struje moraju da budu uračunati troškovi EPS, ali i potrebe ove firme za investicije u tehnologiju koja bi smanjila emisiju štetnih gasova iz energetskih fabrika.

Janmat misli da nije dobro što je i dalje vidljiv veliki uticaj države na preduzeća, što se najjasnije vidi u visokim subvencijama za javne firme.

– Dali smo preporuke Srbiji za reforme koje bi u narednom periodu trebalo da uradi – rekao je Janmat. – Prvi deo je usmeren na makroekonomsku i fiskalnu politiku, a drugi na stimulisanje rasta i povećanje konkurentnosti. Među preporukama je i završetak restrukturiranja velikih javnih preduzeća poput “Srbijagasa”, EPS, kojima bi trebalo odvojiti delatnosti. Pozdravljamo nameru Srbije da od EPS napravi holding kompaniju. Neophodno je videti i gde su viškovi zaposlenih u tim firmama.

AKCIZE

MEĐU varijantama po kojima bi električna energija mogla manje da poskupi nego što je dogovoreno, jeste i mogućnost da se uvede akciza za struju, ali da ona bude nula. Tako, umesto poskupljenja kilovata od 15 odsto, cena bi bila povećana za polovinu, a to je deo koji ide u EPS, za restruktuiranje i nova ulaganja. Država bi se na taj način odrekla svog dela preko akcize.

“DRMNO” KONAČNO NA SUVOM

POSLEDNjA rudarska mašina izvučena iz mulja na površinskom kopu “Drmno”, koja je ostala zarobljena tokom obilnih kiša prošlog leta. Time je u potpunosti realizovan plan evakuacije rudarske mehanizacije iz dela ugljenog ležišta, pogođenog nepogodama.

– Za proteklih devet meseci na sanaciji posledica nevremena, sa kopa je ispumpano oko 1,5 miliona kubika vode i izvučeno svih šest zarobljenih rudarskih mašina: dva bagera, tri pogonske stanice i samohodni transporter B-1400. Tri rudarske mašine su revitalizovane i uključene u proizvodni proces, a preostale tri biće popravljene i stavljene u operativnu funkciju tokom ovogodišnje remontne sezone – kažu u Privrednom društvu “Termoelektrane i kopovi Kostolac”.

Sada predstoji rad na čišćenju dela ugljenog ležišta od raznovrsnih nanosa i na izgradnji novih vodosabirnika. Očekuje se da će tokom ove godine biti stvoreni uslovi da se dužina trase otkopavanja uglja sa 1.500 poveća na neophodnih 1.800 do 2.000 metara, kako je to i predviđeno projektom.

Vest je preuzeta sa www.novosti.rs

Nema komentara

Komentari su zatvoreni.

baner-tmc
baner-esajam1