Počelo 32. savetovanje CIGRE Srbija

Počelo 32. savetovanje CIGRE Srbija

Cigre Srbija

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je večeras otvoreno 32. savetovanje CIGRE Srbija, na kojem učestvuje 1.000 naučnih i stručnih radnika elektroprivrede, elektroindustrije, instituta, fakulteta i projektantskih firmi, a tokom savetovanja biće predstavljeno 170 radova u 16 studijskih komiteta.

Posebne dve teme kojima će se baviti stučna javnost biće velike havarije u elektroenergetskom sistemu Srbije tokom poplava, olujnih vetrova i ledene kiše i snega prošle godine, kao i iskustva tokom desetogodišnjice od liberalizacije tržišta energije u Srbiji.

“Neophodno je poboljšanje konstrukcije svih elemenata u elektroenergetskom sistemu, od orgnizacionog do tehničkog sektora, kako se ovakve havarije ne bi ponovile”, istakao je za Tanjug predsednik CIGRE SRBIJA Gojko Dotlić.

Predsednik novoosnovane CIGRE JUGOISTOČNE EVROPE Krešimir Bakić naglašava za Tanjug da je ustanovljena Evropska enegretska unija i da Srbija ima veliki šansu u njoj.

“Inicijativa Enegretske evropske unije je da ubrza gradnju energetske infrastrukture, poveća pouzdanost snabdevanja električnom energijom, smanji energetsku zavisnost i poveća konkurentnost sa nižim cenama. Jugoistočna Evropa može odigrati važnu ulogu u ovoj oblasti i dobro je da i srpski eksperti učestvuju u pripremi mehanizama za realizaciju ovih ciljeva”, ističe Bakić za Tanjug.

U okviru savetovanja CIGRE organizavana je i tehnička izložba na kojoj su se proizvođači opreme, izvođači radova i uslužne organizacije predstavili sa najnovijim dostignućima.

32. savetovanje CIGRE traje od 17. do 21.maja na Zlatiboru pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, javnih preduzeća  Elektroprivreda i Elektromreža Srbije.

Vest je preuzeta sa www.tanjug.rs

Nema komentara

Komentari su zatvoreni.

baner-tmc
baner-esajam1