Ovo je baterija koja se napuni za minut

Ovo je baterija koja se napuni za minut

Baterija

Istraživači sa Univerziteta Stenford možda će svojim pronalaskom napraviti revoluciju kada je reč o komercijalnoj tehnologiji, pošto su kreirali novu bateriju koja duže traje i bezbednija je

Istraživači sa Univerziteta Stenford možda će svojim pronalaskom napraviti revoluciju kada je reč o komercijalnoj tehnologiji, pošto su kreirali novu bateriju koja duže traje i bezbednija je.

Baterija može da se napuni za minut, traje više ciklusa, i mnogo je bezbednija od onih koje koriste komercijalni aparati, kao što su, recimo, mobilni telefoni, prenosi ”Raša tudej”. Kapacitet je, za sada, jedina mana proizvoda, ali kreatori baterije navode da je rešavanje tog problema u povoju. Nova baterija, tvrde kreatori, i znatno jeftinije rešenje za napajanje uređaja.

”Razvili smo aluminijumsku punjivu bateriju i može da zameni već postojeće koje se nalaze u ‘persolnim uređajima’. To su, recimo, štetne po sredinu alkalne baterije, kao i litijum-jonske, koje ponekada mogu da se zapale”, kaže profesor hemije na Stenfordu Hongđije Dai.

Daijev tim predstavio je pronalazak u internet izdanju časopisa ”Nature”. Njihovu bateriju čine aluminijumska anoda i katoda od ugljenika, spakovane u fleksibilnu kesicu od polimera, koja je iznutra napunjena sa jonskim tečnim elektrolitima.

”Elektroliti su zapravo soli koje su u tešnom agregatnom stanju na sobnoj temperaturi, tako da je uređaj veoma bezbedan”, kaže student Stenforda Ming Gong.

Bezbednost je jedan od glavnih aduta Stenfordovog prototipa. Kako bi dokazali bezbednost svog proizvoda, Daijev tim je bušio bateriju, koja je uprkos tome nastavila da radi. S druge strane, litijum-jonske baterije, koje koriste mnogi uređaji, zapale se kada to uradite sa njima.

”Možete da probušite rupu kroz kesicu, ali baterija će nastaviti da radi još neko vreme, a tom prilikom se neće zapaliti”, kaže Dai.

Vest je preuzeta sa www.novosti.rs

Nema komentara

Komentari su zatvoreni.

baner-tmc
baner-esajam1