Obradović traži jedinstvenu cenu distribucije struje u celoj Srbiji

Aleksandar Obradović, v.d. direktora “Elektroprivrede Srbije” predložiće članovima Upravnog odbora JP EPS da na sednici, zakazanoj za 20. novembar, usvoje predlog o uvođenju jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije na celoj teritoriji Srbije, saopštio je EPS.

slide1To će se učiniti formiranjem Operatora distributivnog sistema (ODS). Osnivanje ovog novog zavisnog privrednog društva je jedini način da svi kupci koji od 1. januara 2014. godine izlaze na tržište električne energije u Srbiji imaju iste uslove za pristup distributivnoj mreži i da se spreči neravnomerna raspodela troškova između pojedinih regiona Republike Srbije. Obradović je i ranije u nekoliko navrata pokušavao da ovu odluku uvrsti u dnevni red sednice UO EPS-a, ali je svaki put predlog odbijen, navedeno je u saopštenju.
Kako se navodi u saopštenju EPS-a, ako od 1. januara 2014. godine sadašnjih pet privrednih društava za distribuciju električne energije bude organizovano kao pet operatora distributivnog sistema (ODS), kupci na srednjem naponu plaćaće različite cene mrežarine, jer će postojati pet različitih cena za pristup distributivnoj mreži. Zbog toga bi kupci u Srbiji koji troše istu količinu električne energije, od 1. januara 2014. dobijali račune po različitim cenama – u zavisnosti od toga u kom delu zemlje rade.

Kupci koji budu izašli na liberalizovano tržište električne energije, a reč je o više od 3.000 kupaca iz privrede, za istu strukturu i količinu potrošnje imaće različite iznose računa. Na primer, za jednaku potrošnju benzinska pumpa u Nišu plaćaće veću cenu nego pumpa u Beogradu.

Vest je preuzeta sa www.ekapija.com

Nema komentara

Komentari su zatvoreni.

baner-tmc
baner-esajam1