Jeftina struja za “mršave” zarade !

Jeftina struja za “mršave” zarade !

Dalekovodi 3

Srbija godinama drži ubedljivo najnižu cenu električne energije u regionu, ali ona, zapravo, samo prati primanja građana

RAČUNICA jasno govori da od svih zemalja bivše Jugoslavije, naši potrošači ubedljivo najmanje plaćaju za kilovate. Cena struje u Srbiji je 23 odsto niža nego u Makedoniji, čija distribucija naplaćuje energiju najmanje posle naše. Zato ekonomisti smatraju da je najavljeno poskupljenje, koje nas očekuje već od jeseni za oko sedam odsto – tržišno opravdano.

Ipak, ukoliko se nastavi sa kalkulacijom, brojke nam po platama i penzijama – baš i ne idu naruku. Primanja zaposlenih i penzionera kod nas takođe su na samom dnu u regionu, jer zarađujemo u proseku 30 evra manje čak i od Makedonaca. Tako, ispadne da imamo isto novca koliko i makedonski susedi, ali oni dobiju – gratis kilovate.

Prema podacima Evropske agencija za statistiku, Srbija zaista plaća najjeftiniju struju u regionu, pa je prosečna cena kilovat-časa kod nas 6,1 evrocent bez pdv, što je skoro za trećinu manje od cene najjeftinijeg kilovat-časa u regionu. Tako je u susednoj Crnoj Gori kilovat-čas struje skuplji za više od četiri centa, iznosi 10,3 evrocenta, u Hrvatskoj još skuplji – 13,1 cent, a i u BiH struju plaćaju 7,9 evrocenti.

Cena struje u regionu

– Kod nas je cena struje ispod tržišnog nivoa i nikako nije ekonomski opravdana – kaže ekonomista Saša Đogović. – Sa MMF smo dogovorili poskupljenje od 15 odsto, ali mislim da će na kraju biti polovina od tog iznosa jer smo ostvarili zdravije finansije u državnoj kasi. Koliko će poskupljenje i biti, saznaćemo do kraja juna jer do tada mora da se dogovori ceo paket mera sa MMF.

Iako svi govore da je struja kod nas socijalna kategorija, Đogović napominje da samo podizanje njene cene neće postaviti EPS na noge.

– Ako se druge stvari ne srede u EPS, sistem će pojesti i poskupljenje – dodaje Đogović. – To je i dalje trom i metastaziran sistem, koji mora da se reorganizuje. Iako se radi o hirurškom rezu, koji će biti bolan i naporan, kako za potrošače, tako i za državni budžet, EPS mora da se poboljša.

Ono što se u ekonomiji naziva “bolnim rezovima” zapravo će najviše srezati – kućni budžet. Jer će poskupljenje električne energije, koja jeste najjeftnija u regionu, udariti na već najmanja primanja potrošača.

Poslednji statistički podaci govore da prosečan Srbin zarađuje čak tri puta manje od Slovenca, dva i po puta manje od Hrvata, 150 evra manje nego sused u Crnoj Gori. Iako smo ranije bili tu negde sa Bosancima i Makedoncima, sada su nas i oni premašili. I penzioner u Srbiji mesečno dobije osetno manje nego ostale komšije, s tim što je penzija u BiH ipak za prosečno 20 evra niža.

– Problem je u tome što će struja poskupeti pre nego što smo uveli socijalne karte za one koji to povećanje stvarno ne mogu da plate – objašnjava Petar Bogosavljević, predsednik Udruženja potrošača. – Tako će siromašni ostati na udaru. Druga stvar koja je takođe diskutabilna jeste i krajnja cena struje. Jer, u Srbiji stvarno jeste najjeftiniji kilovat-čas električne energije. Ipak, na tu cenu se dodaju još i fiksni iznos za obračunatu snagu i troškove distribucije.

Zato, dodaje Bogosavljević, domaćinstva u Srbiji koja prosečno troše oko 400 kilovat-časova mesečno, plaćaju konačne račune više nego neke zemlje zapadne Evrope. Upravo ova potrošnja smatra se idealnom. Manje račune od ostalih iz regiona i EU plaćaju samo oni koji – troše više. Tako se, paradoksalno, stimuliše veća potrošnja.

PROCEDURA ČEKA JESEN

ROK za poskupljenje struje još je samo u domenu kalkulacija. Iako ćemo se sa međunarodnim institucijama finansija već za mesec i po dana dogovoriti oko toga koliko će poskupljenje i biti, korekcija cena će najverovatnije sačekati jesen. Procedura za promenu cene električne energije nalaže da je potrebno skoro mesec i po dana dok se potrošači upoznaju sa poskupljenjem.

Nakon što EPS pošalje u Agenciju za energetiku zahtev za promenu cene i ona dozvoli poskupljenje, treba još 30 dana od kada se informacija objavi u “Službenom glasniku” i medijima.

Poslednje poskupljenje struje u Srbiji bilo je u avgustu 2013. godine.

ZAŠTIĆENIH MALO

UREDBA o energetski zaštićenom kupcu doneta je 2013. godine u Srbiji, kako bi najsiromašniji mogli da dobijaju deo struje besplatno. Ipak, uredba se nije pokazala dovoljno efikasnom. Od 250.000 potrošača koji imaju pravo na kilovate bez nadoknade, tek svaki peti ih i dobije.

Razlog su strogi kriterijumi, jer potrošači moraju uredno da plaćaju račune za struju, ne smeju nikada da budu utuživani ni za stare dugove, ne smeju da pređu potrošnju koje je više od dva i po puta veća od količine kilovata koje dobijaju besplatno…

Vest je preuzeta sa www.novosti.rs

Nema komentara

Komentari su zatvoreni.

baner-tmc
baner-esajam1