EPS- višak do 10.000 zaposlenih, otpremnine 200 evra

EPS- višak do 10.000 zaposlenih, otpremnine 200 evra

Dalekovodi 3

BEOGRAD – Procene pokazuju da je u Elektroprivredi Srbije (EPS) višak između pet i 10.000 zaposlenih, još nije poznato da li će biti otpuštanja, a otpremnine bi trebalo da iznose 200 evra po godini staža, izjavio je danas član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Vučković je na konferenciji za novinare rekao i da bi otpremnine koje se budu isplaćivale viškovima zaposlenih u EPS-u trebalo da iznose 200 evra po godini staža, a ne 800 evra, što bi bio slučaj kada bi EPS isplaćivao otpremine prema svojoj prosečnoj zaradi.

Vučković je rekao da još uvek nije poznato da li plan finansijskog restrukturiranja EPS-a podrazumeva i otpuštanja.

To preduezće, kako je istakao, ima dug od milijardu evra koji za sada ne opterećuje javne finansije, jer ga EPS servirisa, ali je ukazao da je pitanje da li će to biti u stanju da čini u budućnosti ukoliko se ovo preduzeće ne reformiše.

Vučković je rekao da situaciju dodatno otežava to što će se najveći deo prihoda po osnovu poskupljenja struje preliti u budžet kroz akcizu, a manji deo će otići EPS-u.

Govoreći o stanju u državnim preduzećima, on je rekao da postoje prvi nagoveštaji unapređenja njihovog poslovanja, jer je usvojen program finansijkog restrukturiranja EPS-a, oformnjena Radna grupa za rešavanje problema Hemijskog kompleksa, za Železnicu postoji program podele preduzeća na četiri manja dela….

On je ipak rekao da državna preduzeća i dalje mnogo koštaju, tačnije da su izdaci za njih u ovoj godini dva odsto BDP-a ili 700 miliona evra.

To su, kako je precizirao, troškovi njihovog lošeg poslovanja, za aktivirane garancije i subvencije koje ne mogu da se izbegnu.

Vučković je podsetio da su u 2014. godini ukupni izdaci za državna preduzeća iznosili tri odsto BDP-a ili milijardu evra.

Govoreći o stanju u JP “Srbijagas”, on je rekao da u ovoj godini “sva preduzeća u državnom vlasništvu plaćaju svoj gas, što nije bio slučaj do sada”.

Međutim, kako je ukazao, razlog za to je što su neka od tih preduzeća u decembru dobila državnu subenciju pa je to samo trenutna tržišna okolnost.

Vučković je istakao i da je u Železnicama Srbije, gde je zaposleno oko 17.000 ljudi, najmanje trećina višak.

Vest je preuzeta sa www.tanjug.rs

Nema komentara

Možete postaviti prvi komentar.

Ostavite komentar

Molimo Vas unesite Vaše ime. Molimo Vas unesite validnu email address. Molimo Vas unesite poruku.
baner-tmc
baner-esajam1