Antić: Činimo sve da poskupljenje struje bude što manje

Antić: Činimo sve da poskupljenje struje bude što manje

Antic 2

BEOGRAD – Vlada Srbije čini sve da u razgovorima sa MMF-om i međunarodnim finansijskim institucijama dogovori da poskupljenje struje bude što manje, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je rekao da su u toku razgovori oko cene struje sa MMF-om, EBRD i Svetskom bankom i da se pokušava naći neki balans između, kako je rekao, zahteva MMF-a da struja poskupi i stavova Vlade Srbije koja treba da vodi računa o socijalno-ekonomskoj situaciji u zemlji.

“Pokušavamo da definišemo održivu poziciju i pre odluke o poskupljenju struje će biti sproveden niz mera povećanja efikasnosti rada EPS-a kako bi to poskupljenje bilo što manje”, ukazao je ministar.

Antić je rekao da ne postoji čvrst rok do koga treba doneti odluku o poskupljenju struje istakavši da se priprema platforma za pregovore sa MMF-om koji će od 4. do 19. maja doći u prvu reviziju aranžmana.

Antić je rekao da su i akcize na struju deo razgovora sa predstavnicima MMF-a koji su u toku.

On je ponovio da nije dobro licitirati datumom i procentom poskupljenja struje i podsetio da su i premijer i Ministarstvo energetike više puta ponovili da neće doći do poskupljenja struje do kraja ove grejne sezone.

Kim: Reforma EPS-a važnija od poskupljenja struje

Za Međunarodni monetarni fond (MMF) važnije je restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, nego poskupljenje struje koje je samo deo reforme ovog javnog preduzeća, izjavio je danas stalni predstavnik MMF u Srbiji Deheng Kim (Daeheng).

Nakon predavanje na temu “25 godina tranzicije – Zapadni Balkan i Evropa” na Ekonomskom fakultetu, Kim je istakao da je restrukturiranje EPS-a prioritet kako bi se očuvala pozicija te kompanje i sprečilo pogoršanje situacije.

Kim je podsetio da se Vlada Srbije sporazumom sa MMF obavezala da će uvesti akcize na cenu električne energije u okviru plana za restrukturiranje EPS-a.

“Iako se dosta u medijima priča o povećanju cene struje, mnogo je važnije da se do kraja sprovede reforma EPS-a iako je to za običnog čoveka manje vidljivo”, rekao je Kim.

On je ocenio da je Vlada Srbije danas više posvećena reformama nego ranije i da je mnogo toga uradila i pre nego što je ušla u pregovore sa MMF.

“Međutim, neke mere traže više vremena”, zaključio je Kim.

Vest je preuzeta sa www.tanjug.rs

Nema komentara

Komentari su zatvoreni.

baner-tmc
baner-esajam1